WO-WO kennel. Leonberger och Pyreneisk Mastiff

 

  English. Press the link to the page here.

 

Senaste uppdateringar

6/8 2023

Vi har nu börjat planer för en ny valpkull, mellan vår egen Luna samt en hanhund från USA som heter Magnus. Vi är mycket glada att vi får använda denna hanhund för att därigenom medverka till att öka den genetiska bredden för framtiden.  Mer information med bland annat valparnas stamtavla och bilder på föräldrarna kommer att presentera inom kort. Valparna beräknas att var levernansklara vid årsskiftet 2023/2024.

31/7 2023

Tyvärr är det ganska länge sedan senaste uppdateringen. Men mycket har varit på gång. Utställningar, valpbesök och planeringen för den nya valp kullen. Med en enligt vår mening en underbar kombination med vår Luna. Vi har haft koll på denna hanhund nu under lång tid. Vi kommer snart att presentera denna parning.

Snart är alla våra valpar från vår senaste kull besökta med Zaara som får träffa sina syskon. Näst på tur står Lycksele där det finns en syster till Zaara. Ca 220 mil fram och tillbaka.

När det gäller utställning så har våra hundar nått många framgångar.

Otto var i Herning Danmark på Europavinnar utställning och blev Europavinnare 2023. Samtidigt fick han ytterliggare ett CACIB, internationellt Certificat. Så han har nu även blivit CIB, Internationellt Beauty Champion. Dagen efter blev han även Agria vinnar.

Laban har varit i Norge. Där blev han Nordisk Vinnare 2023, han fick även CACIB och har nu även han blivit CIB, Internationellt Beauty Champion. Under dessa två utställningsdagar blev han även Norsk Jubileumsvinnare 2023.

Luna, även hon är nu utställd i Sverige, med Cert och Nordiskt Cert. Luna var med i Norge och har där fått 2 stora norska Cert med två titlar precis som Laban. Nordisk Vinnare 2023 samt Norsk Jubileumsvinnare2023.

Slutligen, vår lilla Zaara, som deltagit på två Inoff valputställningar. Där hon blivit BIR valp på båda. Hon är inte 6 månader än och kan inte ställas ut på officiella utställningar.

7/5 2023.

Luna var på sin första officiella utställning som junior. Med bedömmningen Exellent. Luna blev BIR Junior. Vi är nöjda och ser framemot framtida utställningar med Luna.

Vi har även behållit en valp tik från vår senaste kull om 8 valpar. Hon kallas Zarra.

23/3 2023.

Midnatt och valparna sover gott efter sitt sena kvällsmål. Lite tid finns nu att sitta vid datorn och sätta in lite nya bilder. Alla valpar mår bra och har nu kommit in i att äta, leka, busa och sedan sova några timmar i mellan. Alla med vassa tänder och fina klor, färdiga att användas både i sin lek med sina valpkompisar men även i sin lek med oss.

Men en hel fantastisk tid!

Snart är de 5 veckor. Tiden blir kortare och kortare för varje dag att ha dem kvar här hemma hos oss. Men den stora glädjen som vi trots allt finner i detta, är att de alla kommer att komma till helt fantastiska nya valpägare.

Vi har idag satt in lite nya bilder från när de är fyra veckor. Förra veckan satte vi in lite bilder från vecka tre. Tyvärr saknas bilder och text från vecka 1 och 2. Men vi tillbringar vår största tid med valparna och våra andra 8 vovvar. Det är många bilder att gå igenom från denna tid. Men det kommer. Vi vill gärna förmedla denna valpkulls utveckling.

18/2 2023.

Idag på lördagen fick Samba och Laban 8 fina valpar fördelat på 4 tikar och 4 hanar.

Alla valpar verkar vara i fin form. Alla äter med god aptit och verkar vara mycket pigga. Samba var jätteduktig och tar väl hand om sina valpar. Trots detta lite anorlunda natt schema så verkade de övriga hundarna inte bry sig speciellt mycket utan verkade ha en god nattsömn.

Första valpen kom klockan 00.52. Så det blev ingen sömn denna natt. Men det kompenseras väl av att se alla de söta små valparna.

Nu hoppas vi på att allt kommer att gå bra. Det skall bli både roligt och spännande att få följa deras utveckling under deras första 8 veckor och sedan därefter. Vi kommer att själva behålla en tik från denna kull.

17/2 2023.

Pyreneisk Mastiff Samba

 

Samba inspekterar sin valplåda och tycker att hon skall bädda om den lite.

10/2 2023.

Vi har nu startat en ny sida. Där vi vill ge er möjligten att följa vårt arbete med vår kull på Samba och Laban. Sidan kommer att fyllas på undan för undan.

 Inte bara tankarna sedan många år av en genetisk sund kull, utan även de eventuella problem som man kan finna längs vägen. Men framför allt kommer ni att kunna följa den spännande utveckligen av denna kull.  Klicka här för att komma dit.

 

 

7/2 2023

Idag fick jag det senaste nummret av tidningen Hundsport, en tidning med mycket intressant att läsa om när det gäller frågor om hundar, som SKK ger ut till bland annat oss uppfödare. Extra intressant i detta nummer är att man ägnar flera sidor åt arvet och gentik och pekar på betydelsen av en korrekt avel ur det genetiska perspektivet. Något som vi alltid ansett är mycket viktigt i vår avel. Lite extra trevligt eftersom vi för ett antal veckor sedan beskrivit och sammanfattat just detta. Finns att läsa under  "avel och genetik". 

 

 I detta perspektiv är det extra trevligt med att vår kull med Samba och Laban har 0,2 % i inavalsgrad samt 95 % i AVK som beskriver den genetiska bredden samt vidare i en stamtavla som är känd till 96,77 %.

 

28/1 2023.

Vår kommande valpkull mellan Laban och Samba har 0,2 % i inavelsgrad samt 95 % AVK beräknat på 5 generationer.

Vi har tidigare skrivit att det är 0,0, och det är det också enligt SKK´s avelsdata bas. (En databas som vi i Sverige ofta använder oss av). Men gör man denna beräkning i en mer omfattande och större databas så beräknas siffran till 0,2

För att förtydliga detta med inavelsgrad och släktskapets betydelse har vi sammanställt ett litet dokument baserat på en del av den kunskap som finns redovisat i ämnet. Ett viktigt och omfattande ämne. Vår tanke är att relativt grundläggande beskriva några termer inom ämnet och hur det påverkar avelsarbetet, efterkommande valpar och rasens framtida avelsförutsättningar.

Fördelen är att det finns databaser som man lätt kan få ut denna information ifrån. Tre av dem nämns i dokumentet som vi hänvisar till.

Vad betyder dessa siffror och hur påverkar dessa våra hundars hälsa och dess framtid? Läs vårt bifogade dokument. Klicka på: Kortfattat om avel ock genetik.

Våra framtidstankar för de närmaste åren.

Vi tycker att det är mycket spännande att bedriva avel på Pyreneisk Mastiff. En fantastisk trevlig ras. Stora, stabila, lugna och trevliga hundar. En hund som kanske inte passar alla på grund av sin storlek. Men en hund som om du väl den en gång haft en gärna vill ha en igen. Eller ett par tillsammans.

Tyvärr så har det inte blivit speciellt många Pyreneiska Mastiff valpar under senare år som har blivit födda i Sverige. Flera nya valpar i Sverige har tagits in från andra länder.

För oss som uppfödare är det en utmaning i vår avel med tanke på att det är en liten ras både i Sverige i våra närmaste grannländer länder. I Sverige finns det kanske 80 – 90 i Danmark och Norge finns det bara ett par stycken. Som tur är finns det betydligt fler i Finland, kanske ca 1500. Vilket ger oss möjligheten att både köpa valpar därifrån och för att bredda vår avelsbas. Men vi vill ju gärna att det även skall födas fler Pyreneiska Mastiff valpar i Sverige. Vi har nu själva 3 Pyreneisk Mastiff tikar, Samba, Luna och Zaara, från vår senaste valpkull. Vi har även tre egna hanhundar, Otto, Laban och Lucas. Vi planerar att ha två valkullar de närmaste två åren. Med Luna samt med Samba.  Vi söker nu en passande hanhund till Luna för att få ytterligare en helt ny linje som ger de kombinationer som vi söker. Med tanke på inavelsgrad och övriga släktrelationer samt hälsa och mentalitet. Sedan är det naturligtvis trevligt om de även har fina utställningsmeriter med en rastypisk exteriör.

23/1 2023.

Idag har vi gjort en ny logga som mer är inriktad på Pyreneisk Mastiff. Syns tyvärr lite dåligt när loggan visas i det lilla fönstret till vänster på vår hemsida. Men så här ser den ut i lite större storlek. Med alla våra Pyreneiska Mastiffer. Och förhoppningsvis så kommer det fler snart. Då är det bara att sätta sig och göra om den igen.

Pyreneisk Mastiff

20/1 2023.

Med stor spänning åkte vi idag till vår veterinär i Svenljunga. Vi hade med oss både Samba och Luna. Luna skulle bara vaccineras. Men vi skulle göra ultraljud på Samba för att se om hon hade valpar i sin mage. Våra misstankar bekräftades. Samba hade som veterinären sa - "Hon har många valpar i sin mage" utan att för den skull ange ett exakt antal. Vi känner oss mycket glada idag. När vi äntligen efter många års planering är på väg att få en kull med valpar med våra egna underbara vovvar, Samba och Laban. 

Pyreneisk Mastiff

 5/1 2023.

Vi har nu beställt tid för att ultraljuds undersöka Samba. Vi hoppas på ett positivt resultat och återkommer med information. Men vi tror och hoppas på valpar.

20/12 2022.

Vi har nu kommit ytterligare en bit på väg i vår planerade valpkull mellan Samba och Laban. De är nu parade och vi väntar med stort hopp om att de skall få valpar. Vi är så otroligt nöjda med denna parning som är planerad sedan lång tid. Två extriört mycket vackra hundar som vi tror kommer att ge en fin kombination. De har de fina färgkombinationer som vi föredrar,  Samba är graciös och Laban är kraftfull. Båda är flerfaldiga champion. Båda har en mycket trevlig mentalitet,  med mera. Nu kan vi bara hålla tummarna och invänta ultraljuds undersökning om ca 30 dagar.

16/12 2022.

Från och med idag har vi ändrat en del på hemsidan. Det viktigaste är att det finns en länk. "Welcome", som innehåller de viktigaste sidorna på engelska. Vi har över tid haft en del önskemål om detta. I framtidem kommer vi att försöka hålla denna del av hemsida uppdaterad både på svenska och engelska.

9/12 2022.

Vi har gjort lite uppdateringar på vår sida om valp planer. Samba har nu börjat löpa och vi hoppas på valpar under feburari 2023. Mer information finns på sidan Valp planer 2023

9/12 2022.

Vi är glada för att vi har fått ytterligar en Pyreneisk Mastiff. Hon heter Fiona och är en syster till vår Laban. Fiona har nu varit hos oss lite drygt en vecka. Hon verkar trivas mycket bra. Och leker och busa med våra andra hundar. Lucas verkar vara den bästa lek kompisen så här långt.

Glädjande i och med detta är att vi planerar att även få en valpkull med Fiona under nästa år. Konkreta planer finns som vi kommer att presentera här, lite senare. Vi kommer även att sätta in några bilder på Fiona inom kort här på vår hemsida.

 

28/11 2022

Laban har nu varit på sin första utställning i Norge den 27/11. Det var en Nordic utställning och domaren var Birgitta  Svarstad. Vår förhoppning var att han på denna utställning skulle få ett Norsk Stor Cert så att han skulle bli NO UCH, Norskt utställnings Champion. Men även att Laban och jag skulle ha lite egen tid under två dagar. Vi övernattade en natt på hotell. De 80 milen fram och tillbaka delvis i mörker var lite jobbiga. Men det var det väl värt. Laban fick CK, Norskt Stor Cert, Nordic Cert och blev BIR. I och med att han redan är Svenskt Champion så blev han nu även Norskt Utställnings Champion, NO UCH.

Idag har Laban, Farmlands Durango 4 titlar: SE UCH, DK UCH, NO UCH samt är Bornholmsvinnare 2022.

Laban fick följande kritik, här översatt till svenska.

"Tilltalande, maskulin, rätta proportioner, vackert huvud, bra uttryck, välansatta öron, bra hals och rygg, substansfull kropp, bra bakställ, dubbla sporrar, kraftiga ben, bra tassar, rör sig bra runt om med korrekt buren svans, bra päls och teckning, härligt temperament, välvisad och i god kondition."

Vi är mycket nöjda med Labans kritik och ser nu fram emot att han skall bli pappa tillsammans med vår underbara Samba i vår planerade kull.

Pyreneisk Mastiff Laban

Laban efter Sandefjords utställningen.

 

20/11 2022

Idag har Luna varit på sin första utställning som junior. 9 månader och tre dagar gammal. Det var en Inofficiell utställning för valpar och juniorer. Domare var Carina Andersson Rapp som är en officiell domare. Och som även dömt några av våra andra Pyreneiska Mastiff på officiella utställningar. Det är alltid trevligt att få en bedömmning när hunden har borjat att formas till vuxen hund. Vi är otroligt nöjda med den jätte fina kritik som Luna fick. Nu får vi hoppas att det håller i sig i framtiden. Här följer kritiken:

"Utmärkt rastyp. Utmärkta proportioner. Mycket vackert huvud. Härligt välutvecklad kraftfull kropp. Utmärkt benstomme. Normalt vinklat bakställ. Rör sig med mycket kraft. Utstrålar också mycket energi. Päls (ord som jag inte kan tyda) utveckling. Välpresenterad. BIR. Bästa junior."

 

18/10 2022

Vi har gjort lite uppdateringar på vår sida som beskriver våra hundar. Våra vovvar är helt fantastiska

12/10 2022

Stort Grattis på 6 års dagen til Chabo och Chico, våra två fina Leonberger hanar.

Ni är helt fantastiska, otroligt lugna och snälla. Nu hoppas vi på att ni får ett fortsatt långt och friskt liv. Idag går även våra tankar till er fina syster Chita som tyvärr har lämnat oss. Även Chita hade samma fantastiskt trevliga mentalitet som ni har.

13/9 2022.

Grattis Laban till dina nya titlar. Tidigare var du Bornholmsvinnare 2022. Men nu är du även SE UCH och DK UCH. På Falsterbo nationella utställning den 11/9 2022 blev du BIR och fick ytterligare ett Cert.  Lite speciellt är att du blev detta på absolut snabbaste sätt. För att kunna bli SE UCH måste man få minst tre Cert, och det hade du redan.  Men man måste vara minst 2 år och en dag innan man får sitt avgörande Cert för att  kunna erhålla denna titel. Den 11/9 var du precis det. 2 år och en dag. Så nu har du blivit SE UCH och DK UCH precis som Samba och Otto.

27/8 2022.

Två nya veckoslut med hundutställningar

20/8 Nordic utställning i Norrköping.

Lunas första utställning, 6 månader och 3 dagar gammal. Man måste var minst 6 månader för att deltaga på en officiell utställning. Luna uppförde sig exemplariskt. Vi var själva överraskad på ett positivt sätt. Valpar kan ju vara lite busiga med all rätt. Denna utställning var för att se hur hon skulle uppföra sig i ringen. Hon fick HP och bästa valp i rasen. Med en mycket lovande kritik.

Även Laban var med. Laban blev BIR med CERT och även Nordiskt Cert.

21/8 Internationell utställning i Eskiltuna.

Otto blev utställd för första gången på många månader. Främsta anledningen var att det är den domaren som även kommer att dömma på Europa vinnare utställningen 2023 i Herning Danmark. Och jag ville se hur han skulle dömma Otto. Otto fick mycket fin kritik och blev BIR och fick CACIB. Så nästa mål är kanske att deltaga på Europa vinnar utställningen. Hotellet är redan bokat, sedan får vi se hur det blir. Den andra orsaken är att Otto blir lika ledsen och besviken varje gång, när han märker att andra hundar får åka på utställning och inte han. Så jag vill även låta honom åka med på utställning någon gång då och då.

27/8. Nationell utställning i Backamo.

Laban ställdes ut. Mycket fin kritik. Laban blev BIM med CERT. Laban fick sitt tredje svenska CERT. Laban har även två danska. Hade Laban varit 2 veckor äldre, måste vara minst 2 år och 1 dag, så hade han blivit Svensk Champion, SE UCH och även danskt Champion. Så nu får vi vänta och satsa på en utställning när han har uppnått denna ålder. Man måste ha 3 CERT för att bli SE UCH. Varav ett först efter det att hunden är 2 år och en dag.

14/8 2022.

Laban precis hemkommen från utställning i Danmark, på Bornholm. På denna utställning kunde man få titeln. Bornholms vinnare. Laban blev BIR med CACIB samt blev Bornholms vinnare. En mycket nogrann och trevlig domare, John Wauben från Holland gav honom en utmärkt kritik.

"Beautiful maskulin type, strong looking, with normal drive, very nice head, strong scull nice expression good muzzle prefere less lips, good neck and topline, well angulated, good body and forechest, strong bone well muscled, good feet, cor. claws, very nice coat, well carried tail, nice temp" Vi är mycket nöjda med denna kritik.

30/7 2022.

Idag har Samba varit på utställning i Ransäter. Vi åkte dit själva och hade en dags egentid med Samba. Anledningen att vi åkte till Ransäter var egentligen två. Ransäter är en så kallad Nordisk utställning. Och Samba saknade ett Nordic Cert för att kunna bli Nordisk Show Champion. Sedan minst lika viktigt att vi skulle träffa Torbjörn som är en av hennes valpar. Torbjörn bor inte så långt därifrån. Båda sakerna blev jättebra. Torbjörn som nu är lite över ett år var helt underbar. Och mamma och son trivdes tillsammans. Samba blev BIR på utställningen samt fick Nordic Cert. För att bli Nordic Show Champion, förkortat NORDIC CH, så krävs tre Cert från tre olika nordiska länder samt från tre olika domare samt att man redan är Champion i det land som man är registrerad i. Därefter kan man ansöka om denna titel. Samba blev BIR och fick sitt Nordic Show Certifikat.

Så efter att denna titel har blivit registrerad så har Samba följande titlar.

SE UCH, DK UCH, NO UCH och NORDIC CH.

Otto har samma fyra titlar samt att han dessutom är DK V-21 samt NORD V-21. Som står för Dansk Vinnare 2021 samt Nordisk Vinnare 2021.

Men återigen, det är roligt med alla dessa titlar. Men det viktigaste är deras fantastiskt trevliga sätt och goda hälsa.

 

 24/6 2022.

Samba och Laban har varit på en dubbel utställning i Vejen Danmark. En Internationell 17/6 och en Nordisk utställning 18/6. Ena dagen blev Laban BIR och den andra dagen blev Samba BIR. Samba blev även danskt utställnings champion under den första dagen.

 

 

Pyreneisk Mastiff Laban

 

We have made some updates to our page describing our dogs. Our doggies are absolutely fantastic

12/10 2022

Big congratulations on the 6th birthday to Chabo and Chico, our two fine Leonberger males.

You are absolutely fantastic, incredibly calm and kind. Now we hope that you will continue to have a long and healthy life. Today, our thoughts also go to your lovely sister Chita, who has unfortunately left us. Even Chita had the same amazingly nice mentality that you have.

13/9 2022.

Congratulations Laban on your new titles. Previously you were Bornholm winner 2022. But now you are also SE UCH and DK UCH. At the Falsterbo national show on 11/9 2022 you became BOB and received another Certificate. A little special is that you became this in the absolute fastest way. To be able to become a SE UCH, you have to get at least three Certs, and you already had that. But you have to be at least 2 years and a day before you get your crucial Cert to be able to obtain this title. On 9/11 you were just that. 2 years and a day. So now you have become SE UCH and DK UCH just like Samba and Otto.

27/8 2022.

Two new weekends with dog shows

20/8 Nordic exhibition in Norrköping.

Luna's first show, 6 months and 3 days old. You must be at least every 6 months to participate in an official exhibition. Luna behaved in an exemplary manner. We ourselves were surprised in a positive way. Puppies can be a bit mischievous, rightfully so. This exhibition was to see how she would behave in the ring. She got HP and best puppy in the breed. With a very promising critique.

Laban was also there. Laban became BOB with CERT and also Nordic CERT.

21/8 International exhibition in Eskiltuna.

Otto was exhibited for the first time in many months. The main reason was that it is the judge who will also judge at the European winner show in 2023 in Herning Denmark. And I wanted to see how he would judge Otto. Otto received very good criticism and was BOB and received CACIB. So the next goal is perhaps to participate in Europe wins the exhibition. The hotel is already booked, then we'll see how it goes. The second reason is that Otto gets equally sad and disappointed every time, when he notices that other dogs get to go to the show and not him. So I also want to let him go to an exhibition once in a while.

27/8. National exhibition in Backamo.

Laban was exhibited. Very nice criticism. Laban became BIM with CERT. Laban received his third Swedish CERT. Laban also has two Danes. Had Laban been 2 weeks older, must be at least 2 years and 1 day, he would have become Swedish Champion, SE UCH and also Danish Champion. So now we have to wait and bet on an exhibition when he has reached this age. You must have 3 CERTs to become SE UCH. Of which one only after the dog is 2 years and one day old.

14/8 2022.

Laban just returned from a show in Denmark, on Bornholm. At this exhibition you could get the title. Bornholm's winner. Laban became BOB with CACIB and became Bornholm's winner. A very thorough and nice judge, John Wauben from Holland gave him an excellent critique.

"Beautiful masculine type, strong looking, with normal drive, very nice head, strong scull nice expression good muzzle prefere less lips, good neck and topline, well angulated, good body and forearm, strong bone well muscled, good feet, cor. claws , very nice coat, well carried tail, nice temp" We are very satisfied with this criticism.

30/7 2022.

Today, Samba has been to an exhibition in Ransäter. We went there ourselves and had a day of alone time with Samba. The reason we went to Ransäter was actually twofold. Ransäter is a so-called Nordic exhibition. And Samba lacked a Nordic Cert to be able to become Nordic Show Champion. Then at least as important that we should meet Torbjörn, who is one of her puppies. Torbjörn lives not so far from there. Both things turned out great. Torbjörn, who is now a little over a year old, was absolutely wonderful. And mother and son enjoyed themselves together. Samba won BOB at the show and received the Nordic Cert. To become Nordic Show Champion, abbreviated as NORDIC CH, you need three Certificates from three different Nordic countries and from three different judges, and that you are already a Champion in the country you are registered in. You can then apply for this title. Samba became BOB and received his Nordic Show Certificate.

So after this title has been registered, Samba has the following titles.

SEE UCH, DK UCH, NO UCH and NORDIC CH.

Otto has the same four titles and that he is also DK V-21 and NORD V-21. Which stands for Danish Winner 2021 and Nordic Winner 2021.

But then again, it's fun with all these titles. But the most important thing is their fantastically pleasant manner and good health.

 

24/6 2022.

Samba and Laban have been at a double exhibition in Vejen Danmark. An International 17/6 and a Nordic exhibition 18/6. One day Laban became BOB and the other day Samba became BOB. Samba also became Danish show champion during the first day.

12/6 2022.

Today, Laban has been to the International Dog Show in Vänersborg. As we wrote earlier, come

26/5 2022

Tyvärr blev det inga valpar denna sommar. Men vi kommer att göra om denna parning med Samba och Laban till hösten. Förhoppningsvis så får vi valpar i slutet av 2022. Under tiden som gått har nu Samba blivit både Norsk och Svensk Champion.

17/4 2022.

Idag var Samba på Internationella Hundutställningen i Malmö. Samba har nu fyllt 4 år. Det var hennes första hundutställningen på 2 år i Sverige. Samba skulle ställts ut för 2 år sedan på Malmö utställningen när hon precis hade fyllt 2 år. Men sedan blev allt inställt på grund av Corona. Och förra sommaren när det började öppna upp lite så hade hon valpar. Men nu fick hon sitt första Svenska Cert när hon är över 2 år. Så igår blev hon Svenskt Utställnings Champion. (Hade 4 sedan tidigare) Och vi var ju i Norge för ca en månad sedan och där fick Samba 2 stycken Norska Stora Cert. I och med hon nu är Svenskt Champion så kan hon räkna dessa och blir därmed även Norskt Utställnings Champion. Vi är mycket glada för dessa fina resultet. Och Samba har bara blivit ännu finare med åren.

10/4 2022.

Samba och Laban har nu parat sig, förra veckoslutet. Så nu kan vi bara hoppas att det blir söta valpar i början på juni. Så de närmaste veckorna blir spännande, att kunna se om hon är dräktig. Vi kan bara vänta och hoppas.

9/4 2022

Vi är nu glada att kunna presentera vår nya Pyreneiska Mastiff tik som vi kommer att döpa till Luna. Vi kommer att hämta hem henne i början av juni då hon har pass och annat nödvändigt. 16 veckor gammal. Vi tackar Hanna Nurminen på Snaggletooth´s kennel i Finland för förtroendet att ta hand om denna lilla ljuvliga varelse.

Pyreneisk Mastiff Luna

 

31/3 2022

Samba är nu i löp sedan några dagar. Om allt går bra räknar/hoppas vi på Pyreneiska Mastiff valpar i början på juni.

21/3 2022

Jag vill gärna rikta ett stort tack till flera i samband med en otroligt trevlig utställningshelg i Kristiansand Norge den 19/3 och den 20/3 2022. Klicka här

20/3 2022.

Samba och Otto har precis kommit hem efter att varit på utställning i två dagar i norska Kristiansand. Som vanligt har båda två uppfört sig helt exempalriskt. Många som vi träffat har blivit helt facinerade av dessa underbara Pyreneiska Mastiff både på utställningen men även vid våra promenader i staden. Det ena utställningen var en Nordic utställning och den andra en Internationell utställning.

Vi är mycket nöjda med resultatet för både Samba och Otto. (Det kunde inte gått bättre)

Samba har fått två Norska Stor Cert, ett CACIB (internationellt Cert) ett Nordiskt Show Cert och blivit BIM båda dagarna. Båda dagarna med mycket fin kritik.

Otto blev Norskt utställningschampion. Och fick ytterligare ett Nordiskt Show Cert, vilket innebär att han kommer att bli till Nordic Show Champion, efter ansökan.  (Han har sedan tidigare fått detta Cert både i Danmark och Sverige). Otto fick ytterligare ett CACIB. Har nu tre. 4 krävs för att han skall bli Internationell Champion, men det måste gå ett år mellan första och sista, så vi måste vänta ett tag till för att det fjärde skall gälla. Otto blev BIR båda dagarna. Otto fick bland annat kritiken. "En Champion hane av hög internationell kvalitet"

Deras samlade rosetter från de båda utställningarna.

2/2 2022.

Vi har gjort en presentation av våra nya valp planer för sommaren 2022. 

Se valp planer somaren 2022.

10/1.

En skön och vacker vinterdag. Och vovvarna älskar att vara ute. Här en bild på Lucas som fyller 6 månader i morgon och Chico som är 5 år och 3 månader. I går vägde Lucas 47,5 kilo, ser kanske liten ut i jämförelse med Chico som vägde 82 kilo. Men båda helt underbara.

Pyreneisk Mastiff och Leonberger

4/1 2022.

Vi håller som bäst på med att uppdatera denna hemsida. Kommer lite nya bilder på våra hundar. Och kanske framför allt på vår lilla Lucas med bror. Samt information om våra valp planer

15/11 2021.

Otto har nu även blivit DKK-racevinder, dansk rasvinnare, 2021.

Otto har nu erhållit följande titlar. SE UCH, DKCH, Dansk Vinnare 2021, Nordisk Vinnare 2021.

Otto har varit på tre dagars utställning i Herning Danmark. Med mycket bra reultat.

12/11. Internationell utställning. På denna utställning blev han Dansk Champion. Exellent, CK, Dansk Cert, CACIB, BIR samt Cruft kvalificerad.

13/11. Nordic utställning. Exellent, CK, Nordic show Cert, BIM, Nordisk vinnare 2021.

14/11, Internationell utställning. Exellent, CK, CACIB, BIR, Dansk vinnare 2021.

Vi kan inte vara mer nöjda. Otto fick bland annat omdömmet "Fantastiskt Temperament" Detta utöver all positiv kritik när det gäller det exteriöra.

 

6/10 2021.

Vi har nu börjat planera för att ha valpar på Pyreneisk Mastiff till sommaren 2022.

Vi kommer att ha Samba som mamma. Om du är intresserad så tar vi emot intresseanmälningar på denna kull från och med nu.

5/10 2021.

Pyreneisk Mastiff

Otto har nu blivit Svenskt utställningschampion, SE UCH

29/8 2021 på Visby utställningen. 2 år och 1 månad gammal.

Med anledning av Corona så var alla utställningar inställda för vår del ända fram till den 21/8 2021. Detta gjorde att inte Otto inte hade någon möjlighet att deltaga i några officiella utställningar och kunna börja få några Cert innan han blev 2 år. Och för att bli SE UCH måste man få minst 3 Cert. Varav ett måste ha erhållits efter det att man är över 2 år.

Så vi är mycket glada att Otto på sina 3 första utställningar under bara en tid av 9 dagar fick tre Cert. Efter det är han utställd i championklass en gång i Vänersborg den 19/9, där han blev BIR. Här följer resultaten.

Gränna 21/8 2021. Exellent, CK, Cert,

Visby 28/8 2021. Exellent, CK, Cert och BIR

Visby 29/8 2021. Exellent, CK, Cert, NORDC, BIR, och SE UCH

Vänersborg 19/9 2021. Exellent, CK, NORDC, BIR

Grattis Otto till en fantastisk prestation på denna kort tid.

Även för Laban som har gått i juniorklass har det gått mycket bra. Men samtidigt så har han ju haft konkurrens av Otto som har tagit alla Certen. Men här följer Labans resultat som vi är lika glad över. Laban ställdes inte ut i Vänersborg. Otto hade egentid.

Gränna 21/8 2021. Exellent, CK,

Visby 28/8 2021. Exellent

Visby 29/8 2021. Exellent, CK, R-Cert, R-NORDC,

 

Ett stort Grattis till Laban. Tre utställningar med Exellent och 2 med CK. Kunde inte gått så mycket bättre med tanke på att Otto tog alla Cert. Och Otto är vuxen och Laban är bara tidig junior, och 11 månader.

Nu kommer inte Otto att kunna ta några fler Cert från dig så nu kanske det är dags för dina.

 

 

 

 

20/7 2021.

Den 11/7 föddes Samba 3 Pyreneisk Mastiff valpar. Alla valparna är friska och starka och har gått fint upp i vikt hela tiden. Det blev 2 hanar och en tik. Vi hade  redan sedan vi planerade denna kull bestämt att vi själva skulle behålla en tik och en hane. Den andra hanen har sedan ca 1 år tillbaka redan en ny familj att komma till. Vi kommer att göra en sida som heter Sambas valpar där vi kommer att sätta in bilder mm. Där man kan följa valparnas utveckling. (kommer inom ett par dagar)

8/6 2021.

Vi tror att vår snälla och trevliga Samba är i valp. Vi hoppas på många söta och fina valpar i sommar. 

Pyreneisk Mastiff

Blivande mamma Samba. 8/6 2021

 Pyreneisk Mastiff

13/5 2021.

Måndagen den 10/5 var Samba på SLU i Uppsala för provtagning för att få reda på bästa dag för parning. En resa på ca 90 mil tur och retur. Samba var som vanligt lugn och fin. Denna provtagning indikerade att rätt dag skulle vara onsdagen den 11/5 eller torsdagen den 12/5. Så på onsdag klockan 02.15 var det dags igen att köra till Uppsala. För säkerhets skull var en väska medtagen för att kunna bo kvar på hotell i Uppsala, om det nu skulle visa sig att bästa dagen hade varit på torsdagen. Samba var snäll och lugn som vanligt under hela resan. Provtagningen gjordes 08.30. Och strax innan 11 fick vi det välkommna beskedet. Det var dags nu. Skönt att slippa stanna över natt i Uppsala. Så vid ca halv 2 blev Samba inseminerad. Åter en lång hemresa men samtidigt  med en stor lättnad över att vi kommit ett stort steg framåt.

Nu hoppas vi att får många friska och fina valpar till sommaren.

9/5 2021.

I kommande vecka planerar vi att para Samba och Harry.

Om allt går som planerat hoppas vi på valpar i juli. De kommer då att vara leveransklara i början på september.

Se även Pyreneisk Mastiff valpar sommaren 2021.

 

4/5 2021.

Nu har Samba börjat att löpa den 30/4 2021. Om allt går bra räknar vi med att hon kan paras inom de närmaste veckorna. Vi hoppas att vi sedan får valpar i mitten av juli. Valparna kommer då att vara leveransklara under september månad.

7/3 2021.

Då kom åter en sådan dag som man helst inte villl skall komma. Vår underbara Princess som är mamma till våra tre valpar här hemma, Chita, Chico och Chabo lämnade oss idag. Princess blev nästan 9 år, 19/4 2012- 7/3 2021. Princess har under alla år varit en helt fantastisk. Lugn, snäll och gosig. Morgonen började som vanlig, ute tillsammans med alla de andra. När vi sedan skulle gå in lade hon sig ner och var inte kontaktbar. Vi bar in Princess i värmen, hon piggnade till ett litet tag och viftade till och med på svansen när hon tittade på oss med sina vackra ögon. Efter en stund somnade Princess in helt stilla. Vår enda glädje utöver alla våra fina minnen är att det skedde här hemma i största lugn för Princess. Älskade Princess, - saknad av oss och alla dina kompisar här hemma.

 

21/1 2021.

Nya bilder på vår nya Pyreneiska Mastiff, Laban samt på Samba och Otto

Nya bilder. Klicka här

10/12 2020.

Några korta rader om Harry från sin ägare.

Om Harry, klicka här 

 

9/12 2020.

Nya valpplaner på Pyreneisk Mastiff 2021.

Som vi tidigare skrivit om på denna hemsida har vi haft planer på att få valpar på våra två Pyreneiska Mastiff. Samba och Otto. Dessa planer är nu lite förändrade. Tyvärr hade inte Otto riktigt det resultat på sina höfter och armbågsleder som vi hade hoppats. Vi har sedan en tid tillbaka bestämt oss för att använda en annan hane i denna avel. Och det är FI UCH Mastinero Harry.          

Till presentationen, klicka här.

3/11 2020.

Nu är vår nya Pyreneiska Mastiff valp 7,5 veckor. Här följer några bilder.

Till bilder

21/10 2020.

Nu har vi kommit så långt i vårt val av Laban att vi koncentrerar oss på tre stycken. Vilket är mycket svårt. Vi skulle helst ha alla tre. Skiljer inte så mycket, de är jättefina. Men under denna vecka har vi lovat att ge besked. Lite olika teckning, lite olika storlek, men alla tre har ett jättefint och vackert ansikte.

Bilder på valparna snart 6 veckor, klicka här.

17/10 2020.

Idag har Otto varit på kvalitetsbedömmning/utställning i Vänersborg.

Otto fick Exellent med CK.

Kvalitetsbedömmnig finns nu i bristen på att hundutställning inte kan genomföras på grund av Covid 19 och med tanke på hur många som får samlas. Kvalitetsbedömningen görs genom att en officielll domare bedömmer varje hund precis som de gör vid en normal utställning. Samma kvalitetspriser finns som på utställning. Och resultatet blir officiellt, med bland annat bedömmningen, Good, Very Good, och Exellent. Vill domaren så får de vid detta tillfälle även dela ut CK, som betyder Certificats kvalitet. Detta ges till hundar som håller så hög kvalitet så att de får deltaga vidare i tävlingen om vem som skall få CERT bli BIR eller BIM. Denna  sista del ingår inte i denna bedömmnig eftersom det är ett begränsat antal hundar som kan deltaga. Vi hade en mycket duktig och välkänd domare, Liz-beth C. Liljeqvist, med mycket bra kunskap om Pyreneisk Mastiff. Otto fick bedömmningen Exellent och fick dessutom CK. Otto var som vanligt exemplarisk och vi är mycket nöjda. 

 

14/10 2020.

Jag har lagt in lite nya bilder på valparna i Finland från det att de var 4 veckor.

Vi har inte bestämt oss än för vem som skall bli vår nya lilla Laban.

Bilder valparna Klicka här.

12/10 2020.

Idag fyllde valparna från vår senaste Leonbergkull 4 år. Det blev stort tårtkalas. Valparna heter Chita, Chico och Chabo. Naturligtvis lät dem sin mamma Princess smaka. Även våra Pyreneiska Mastiff, Samba och Otto lät sig väl smaka. Nu får vi se om de orkar/vill äta sin kvällsmat.

Klicka här så följer lite fler bilder från deras kalas.

 

7/10 2020.

Ottos diagram från sitt BPH test finns nu klart.

Klicka på BPH diagram.

 

4/10 2020.

Idag har Otto gjort sitt BPH (Beteende- och personlighets-beskrivning hund).

Detta gick mycket bra. Helt utan oro eller rädsla för något. Vid skott brydde han sig överhuvudtaget inte. En kommentar som hördes var. "Han hör ju i alla fall, han tittade dit där skottet kom ifrån i några sekunder". Men han noterade att något hände som han inte behövde reagera på. Och när momentet sakta närmande person kom som kanske kan upplevas lite oroande. Så stod Otto några meter framför oss och tittade på personen. Sedan så tyckte han väl att det tog för lång tid, detta tar några minuter, så han la sig ner och väntade på att personen skulle komma fram. Alla övriga moment gick också helt felfritt. Mer info om hans BPH kommer när resultatet är publicerat på SKK´s avelsdata. Otto är helt fantastisk lugn.

 

 

22/9 2020 

Vi har gjort en ny bildsida för att visa utvecklingen av Pyreneisk Mastiff valpar från dag 1 och framåt. Det är spännande att följa den snabba utveckling som de har från födsel och under de första åtta veckorna. Klicka här för att komma till sidan.

 

13/9 

Vi har planerat ett köpa in en ny liten Pyreneisk Mastiff hanvalp från Finland.

Han kommer att heta Laban, efter en av vår mycket saknade Leonberger. 

Laban kommer från en  kennel som heter Kennel Farmlands. Han mamma är finsk och pappan är spansk. Tanken är bland annat att få in ny linje och kanske om allt går som vi hoppas att kunna användas i avel tillsammans med den tik som vi planerar att behålla från den kull som vi planerat till nästa vår. Vilket innebär att planeringen för detta ligger ca 3 år fram i tiden. 

I Kullen finns 5 hanvalpar och 3 tikar. Och resan är bokad för att hämta honom den 27/12 2020.

Bild finns på följande länk. Pyreneisk Mastiff Laban.

1/9

I söndags var Samba och Otto på en inofficiell utställning. Tyvärr har ju alla utställningar sedan My Dog i början på januari varit inställda. Det gick jättebra med fin kritik på båda vovvarna. Otto har vi ju inte kunna ställa under detta år, så därför ville vi nu ha lite träning för honom. Resulatet blev BIM för Samba och BIR och därefter BIS4 för Otto.

Otto fick mycket fin kritik. Men det som värmde mest var att han fick omdömmet

"Super Charmig Kille" och vidare "Utmärkt temperament".

Även Samba fick mycket fin kritik och även hon "Utmärkt temperament."

 

13/6

Vi har lagt till en ny sida med lite information om att anmäla intresse/köpa valp från oss. En av anledningarna är att vi får en hel del mail med mycket allmänna frågor utan "känd" avsändare ofta med mycket allmänna frågor. Som ofta sedan kan förtsätta med yttreligare mail med samma andra typer av allmänna frågor. Vi kommer inte att besvara denna typ av mail längre. Vi vill att du anger vem som ställer frågan och på vilket telefonnummer som vi kan nå dig = inga dolda nummer. Anledningen är att vi inte vill ta upp en massa tid med att besvara denna typ av mail. Alla de frågor som ställs är dessutom frågor av den typ som man lätt kan hitta om man gör en liten sökning på nätet.

Vi tror att de som är seriöst intressed redan har läst på lite innan de mailar. På denna sida finner du länkar till 4 sidor med information om Våra valpplaner samt om den Pyreneiska Mastiffen.

Denna sida kommer du till om du klickar här.  Intresserad av Pyreneisk Mastiff

 

10/6

Idag kom även resultat från en av Sambas systrar (Fia) på röntgen av armbågsleder och höftleder. Med bästa resultat. HD A och ED ua. För vår del som har tänkt ha Samba i avel är det glädjande att även syskonen har bra resultat. Av 8 syskon är 4 röntgade så här långt. Alla 4 har HD A. 3 har ED ua och en har ED 1. Skall vi ha Samba i avel så ser vi det som ett friskhetstecken att inte bara vår Samba har fina resultat. Ett ytterligare plus är att även syskonen har detsamma.

 

26/5.

Idag har vi haft besök av Marita på Evitagårdens kennel med Sambas mamma Bellami och Sambas syster Fia. Trevligt med fullt bus mellan systrarna och Otto men även med våra Leonberger. 

Bilder från dagen

Igår hade vi ett trevligt besök av en eventuell famtida valpköpare som ville se träffa Samba och Otto. Nu väntar vi alla på en massa trevliga, söta och välmående valpar.

 

!8/5 2020

Vi har lagt till en ny sida som heter Aktuella händelser

Idag skriver vi om att Zam blir 11 år och åtta månader och Otto 10 månader.

Händer det något speciellt så kommer vi att göra en kort notis på denna sida.

 

19/4 2020

Texten om våra planer på Pyreneisk Mastiff.

Eftersom denna fråga är den mest viktiga för oss,  så har vi gjort vissa förtydligande.

 

16/4 2020

Nya bilder på alla vovvarna när dom är ute en härlig vårdag.

 

15/4 2020 

Vi har gjort förändringar för hur man kan navigera på hemsidan. (Förändringar hemsidan)

Vi har under Pyreneisk Mastiff lagt till SKK´s rasstandard samt domarkompendium från 2016.

Här finns mycket intressant om bedömmning av Pyrenerisk Mastiff.

Vi har även skrivit en sida om våra planer för Pyreneisk Mastiff valpar

27/2 2020 

Vi har lagt in nya bilder på när alla vovvar är ute en vacker vinterdag på första sidan.