WO-WO kennel. Leonberger och Pyreneisk Mastiff

Vi har behållit 6 valpar för vår egen del. Från början hade vi tänkt att behålla bara två stycken. (Man måste ju vara lite förnuftig, eller hur?) Men sedan var det ytterligar två som vi längs vägen inte bara kunde/ville skilja oss ifrån. Därefter så fick vi tillbaka två utav olika skäl och som vi sedan inte tyckte att vi skulle placeras ut igen. Så nu har vi sex av våra fina valpar kvar. Många kanske tycker vi är lite knäppa. Vid flera tillfällen har folk sagt, - Man kan bara inte behålla sex valpar. Men OK nu är det bevisat att det går bra om man bara tydligtvis är tillräckligt knäpp. Vi trivs fantastiskt bra med alla våra hundar. Men vi skall inte sticka under stol med att det faktiskt är ganska jobbigt ibland. Vi har till och  med varit på husvagnsemester med alla våra hundar förra sommaren. (jag tror faktiskt att jag skall sätta in ett par bilder på detta) En del trodde nog att det hade kommit en cirkus till Orsa när vi kom dit. Men det gick faktiskt ganska bra trots att en del skulle fram bara ett par meter ifrån alla våra vaktande hundar för att fotografera dem.

Leonberger, Zimba, dec09

Zimba 9 veckor efter den senaste av tre operationer. Ny höftled i titan. Och är nu jättepigg och går bra igen. Största problemet är att hålla honom lugn - allt måste ju läka ordentligt. Anledningen till att han heter Zimba är att han har en helt underbar päls och ser ut som ett riktigt litet lejon. Detta såg vi redan från början när han var en liten valp och det var en av orsakerna att vi ville behålla honom.

 

Leonberger Zara dec09

 

Här kommer Zara. Vi ville ju gärna behålla en av våra tikar. Zara var den som alltid var lugnast och inte bråkade som liten valp. Vi sa att en sådan jättesnäll och trevlig valp måste vi ju bara behålla. Hon lät alltid de andra valparna glufsa i sig först. Hon satt ofta snällt i ett hörn och bara tittade på när de andra 11 valparna bråkade för fullt. Ja vi bara smälte för henne. Och som ni ser på denna bilden så ser hon ju ganska lugn och fin ut. - Men se på nästa bild, där är hon mer sig lik som hon verkligen är. (Zorro i bakgrunden. Dom här två passar bra ihop, jag kommer till det under Zorros bild längre ner)

 

Leonberger zara2. dec 09

Men, det är så här som Zara oftast ses. Alltid full fart, aldrig lugn. Ibland är det bara för mycket. Hon springer och hoppar alltid. När vi blir arga på henne och säger till henne att hon skall var lugn och försiktigt så lägger hon sig på rygg och spratlat med alla fyra benen  i luften. För att 20 sekunder senare sätta full fart och helt ha glömt bort att vi sagt till henne. Men vi älskar Zara, hon är en frisk fläkt. Hon har en syster som heter Zelda som nya matte och husse ibland tycker är "lite för livlig" men vi brukar kunna konstatera när vi träffas att Zara faktiskt är värst.

 

Leonberger Zorro dec09

Här har vi Zorro. Valpen som var den ljusaste av dem alla som liten, valpen som vi hoppades kanske skulle blivit vit precis som Wilmas mamma. Då hade vi ju haft en av alla de tre färger som är rasriktiga på Leonberger. I vilket fall som helst såföddes Zorro med ett lite större navelbrock som vår veterinär trodde skulle behöva opereras i framtiden. Vi sålde Zorro med detta förbehåll och sänkte piset med motsvarande belopp som det beräknades kosta att operera honom. Vi sa dessutom att skulle det kosta mer så skulle vi kunna hjälpa till med detta också. En måndag ringde köparen och sa att de skulle ta livet av Zorro redan under samma vecka. De hade nämligen fått reda på om de skulle operera honom så skulle han dö på grund av att han hade ett hjärtfel. Som jag talat om tidigare var det en fullständigt enligt mina ögon inkompetent veterinär som gjorde detta utallandet. Han påstod att han på röntgenbilder hade sett att Zorro hade ett hjärtfel som det överhuvdtaget inte går att se  med röntgen utan endast med ultraljud, vilket denna inkompetenta veterinär inte verkar känna till. Alltså mitt råd till er alla är att man skall vara försiktig med att alltid lita på veterinärer. Och egentligen skulle jag namnge den aktuella veterinären här för att ni alla skulle ges möjlighet att inte gå till denna veterianär som på grund av inkompetens verkar kunna rekommendera att ni skall ta livet av era hundar helt i onödan. I vilket fall som helst köpte vi tillbaka hunden och lät honom genomgå en operation på Blåstjärnan i Göteborg. Även de två veterinärer som jag var i kontakt med där konstaterade att Zorro inte hade något som helst fel på sitt hjärta. Och som ni ser på bilden här så lever Zorro och mår jättebra, kanske för bra om ni läser under nästa bild på honom.

 

Leonberger Zorro dec09

När vi väl hade fått tillbaka vår underbar Zorro så ville vi naturligtvis inte lämna iväg honom igen. Han kommer alltid att få stanna hos oss precis som alla de andra hundarna. När vi fick tillbaka honom vägde han ca 8 kilo mindre än de andra valparna. Men ganska snart tog han i kapp och är idag lika stor som de andra hanhundsvalparna. Han är precis som Zara full av energi och hittar på alla möjliga upptåg. Men han och Zara kommer jättebra överens och leker fint tillsammans.

Han försöker nog dominera de andra hanvalparna lite grann vilket de inte alltid går med på och då finns det en viss risk för att de kan bli arga på varandra. Så när inte jag är med så får han inte umgås med Zingo, Zack och Zam. Jag hoppas att det med lite mer träning och samvaro skall fixa sig så att det åter kommer att fungera. Zorro är en helt underbar hund.

 

leonberger Zingo dec09

Zingo var tillsammans med Zorro den minsta valpen när han föddes. Dessutom så fick han någon typ av magsjuka när han var bara ett par dagar gamal. En morgon så trodde både Eva och jag att han skulle dö ifrån oss. Han ville inte äta och var helt jätteslö. Vi tog kontakt med vår veterinär och fick medicin som faktiskt gjorde att han blev bra på ett par dager. Efter det så kunde vi inte annat än att behålla honom.

leonberger Zingo dec09

 

Vi är jätteglada att vi fattade det beslutet att han skulle vara vår för all framtid. Men inte bara det Zingo är en fantastiskt vacker Leonberger med en jättefin svart mask i ansiktet, syns bäst på första bilden. Han är världens snällaste hund men han är tyvärr den hunden som inte kommer så bra överens med Zorro. Men jag är optimist, det här kommer vi att fixa. 

  leonberger zam dec 09

Zam fick vi tillbaka. Mannen som köpte honom hade själv fött upp Leonberger under mitten av åttiotalet. Tyvärr, på ett sätt visade det sig att hans nya fru var allergisk mot hundens päls, så vi köpte tillbaka vår underbara Zam. Samma sak här, vi ville inte placera honom i ett nytt hem, han skulle stanna hos oss. Idag är vi glada för det beslutet, Zam är en helt underbar hund.

 

leonberger Zam dec 09

Zam är en underbar hund. Här i mitten på bilden. Samtidigt som han är den som alltid skall leka med pinnar eller andra saker som han ser, och vill ha uppmärksamhet, så är han underbart lugn i sitt temprament. När de andra två valparna kastar sig ner för trapporna för att komma först ut så är Zam lugn. Han är liksom i botten trygg och lugn, - Det fixar sig. Zam kommer lika lite som någon av de andra hundarna att lämna oss.

 

Leonberger Zack dec09

Zack, ja jag säger bara Zack. Du är också helt underbar. Ok under semestern var vi ganska trötta på dig för att du hela tiden skulle vakta och skälla på de som går förbi, samtidigt är du förmodligen den snällaste av alla våra valpar. Du är så lustig för du är så lik din pappa Otto i ditt lugn och din ibland sävlighet, men trots det så är det alltid du som skall först ner för trappan och ut. Men det kanske är så att du är lite grann av en ögontjänare precis som Otto, med din lugna mjuka blick så tror man att du inte kan hitta på något. Men i ditt innnersta kanske du är den tuffaste av dem alla.

 Leonberger Zack dec09

Zack var vår först födda valp, Det är en av orsakerna att vi ville behålla dig. Men framför allt bara man ser dig så känner man att man älskar dig. Det är kanske beroende att du på ett sätt är den som är mest lik Otto, vår första Leonberger. Kanske är det dig som vi skulle vilja ha en ny valpkull efter? Men då måste vi ju skaffa en tik till, orkar vi det?

 

Leonberger underbara dec09

Tre underbara unga hanhundsvalpar som trivs tillsammans! Zingo, Zam och Zake. När man ser dessa underbara hundar tillsammans så förstår man kanske att man behåller 6 valpar. Dessa tre sover, äter och leker tillsammans utan några bråk. De umgås jättebra tilsammans med Ottto och Wilma och även tillsammans med Zara, med Zorro fungerar det när jag är där. Nu är bara min förhoppning att det kommer att gå bra den dagen som Zimba kan vara med i leken.